Varjoliito

Ennenkokematon vapauden tunne ja mahdollisuus lentää luonnonvoimien ehdoilla innostavat kymmeniätuhansia varjoliidon harrastajia kautta maailman. Varjoliito on yksi maailman keveimmistä ilmailun muodoista. Varjoliidin on lentolaite, joka koostuu kankaasta valmistetusta siivestä, sen alapuolelle kiinnitetyistä punoksista ja kanto-hihnoista, sekä niihin kiinnitettävistä valjaista. Varustekokonaisuus painaa noin 15-20 kiloa ja mahtuu suureen reppuun.

Varjoliitimellä lentäminen

Lentoon lähdettäessä siipi täyttyy ilmalla ja säilyttää aerodynaamiset ominaisuutensa niin kauan kun siihen kohdistuu riittävä ilmavirtaus. Lennon aikana lentäjä istuu valjaissa siiven alla ja ohjaa varjoliidintä vetämällä ohjauspunoksista, sekä painopistettä siirtämällä. Vapaalennossa lentoonlähtö suoritetaan loivasta rinteestä vastatuuleen juosten tai tasaiselta maalta ajoneuvolla hinaten, jonka jälkeen lentoa jatketaan nousevien ilmavirtausten turvin. Moottoroitu varjoliito poikkeaa vapaalennosta siten, että lentoonlähtöön ja ilmassa pysymiseen käytetään valjaiden selkäpuolelle kiinnitettyä moottoria ja potkuria.

Koulutus

Suomessa varjoliidon koulutuksessa noudatetaan Suomen Ilmailuliiton koulutusohjelmaa ja -ohjeita. Koulutuksessa noudatetaan kansainvälisesti hyväksyttyä ParaPro -järjestelmää.

Koulutamme intensiivikurssina ja/tai yksityisesti sinun aikatauluun ja edistymiseen sovitettuna. Olemme Suomen Ilmailuliiton jäsenyhdistys.

Koulutus kestää tyypillisesti 2-4 kuukautta, mutta intensiivikurssina alkaen 7 pv. Täysin yksityisesti annettu koulutus on nopein tapa saavuttaa vaadittava lentotaito ja lupa lentää. Kurssit sisältää teoriaa, 5 matalaa lentoa ja vähintään 40 korkeaa lentoa. PP1+PP2 koulutuksen hinta on alkaen 1800€. Sääolosuhteet voivat vaikuttaa kurssin pituuteen. Intensiivikurssi vaatii hyvien sääolosuhteiden lisäksi osallistujalta sitoutumista kurssin suorittamiseen aktiivisesti.

Kenelle varjoliito sopii?

Varjoliito sopii kaikille terveille naisille ja miehille, jotka haluavat kokea elämyksiä ilmailun parissa. Normaali terveydentila, kohtuullinen fyysinen kunto ja henkinen tasapaino takaavat onnistuneet hetket lajin parissa. Alaikäraja on 15 vuotta, huoltajan suostumuksella. Yläikärajaa ei ole säädetty.

Varusteet

Siiven ja valjaiden lisäksi tarvitaan täydentäviä varusteita, kuten hinauskytkin, koukkupuukko, variometri, korkeusmittari, valjaisiin kiinnitettävä pelastusvarjo (korkeilla lennoilla), kypärä, sekä valvotuilla lentopaikoilla toimittaessa ilmailuradio.
Matkalennolla mukana on kartta ja usein myös GPS vastaanotin. Vaatetukseksi sopivat ulkoilupuku, tukevat jalkineet ja käsineet. Varusteiden hinta uutena on noin 3.500-4.000 euroa, käytettynä alkaen 1000€.

Kuinka turvallista varjoliito on?

Kuten kaikissa ilmailulajeissa, lentäjä itse voi omalla asenteellaan vaikuttaa turvallisuuteen. Asianmukainen koulutus, terve harkinta sekä olosuhteiden ja omien rajojensa tunteminen pienentävät riskiä huomattavasti. Riskitasoltaan varjoliitoa on usein verrattu vaikkapa ratsastukseen tai off-piste lasketteluun.

Varjoliito kilpailulajina

Varjoliidon kilpailulajeista yleisin on matkalento, jossa kilpaillaan SM- ja MM-tasolla. Muita kilpailulajeja ovat taitolento ja tarkkuuslasku.